Contant betalen in het openbaar vervoer: doe nou gewoon niet

Vrijdagavond 20 januari, 21:30 uur. Sinds ongeveer 10 over 9 sta ik op het gegarandeerd altijd tochtige busplatform van Capelsebrug te wachten op de reis naar huis.

De betreffende bus, 194 richting Lekkerkerk of Bergambacht, komt een paar minuten te laat (zoals altijd eigenlijk) aangereden, en iedereen stapt vredig in.
Na instappen, inchecken en het begroeten van de buschauffeuse zet ik mijn koptelefoon weer aan, en neem plaats op de stoelen bij de achterdeuren.
In plaats van dat de bus meteen vertrekt, blijft deze nog 10 minuten staan. Ik heb niet door dat er ondertussen blijkbaar heel wat woorden zijn gewisseld in de bus.

De situatie was als volgt, voor zover ik deze aan de hand van geroezemoes achteraf heb kunnen ontrafelen.
Een stelletje stapt met een paar grote tassen de bus in, en wil contant betalen voor twee buskaartjes. Dat is natuurlijk op zich prima, maar niet als je wil aftikken met een briefje van vijftig. De gemiddelde buschauffeur zeult namelijk geen UV-lamp mee van thuis.
Zowel de chauffeuse als het stel kon of wilde dat bedrag niet wisselen, waarna het tweetal gewoon de bus is in gelopen.

Lastig, want je moet als buschauffeur wel op de zaak terugkomen met een kloppend kassabedrag. Uiteraard is het niet goed als er geld mist, maar een overschot kun je ook niet wegboeken.
Wat zou je kunnen doen in zo’n situatie, nadat je de betreffende mensen ruim de kans hebt gegeven om de bus te verlaten?
a) Onderweg naar de volgende halte veiligheidsmedewerkers van het busbedrijf oproepen;
b) Stil blijven staan bij de beginhalte, de politie bellen en daar op wachten;
c) Vragen of de betreffende reizigers misschien kunnen betalen in Monopoly-geld.

Tot mijn grote verbazing koos de chauffeuse van dienst niet voor optie C, maar ook niet voor optie A. Dus we bleven lekker stil staan op het perron tot de BOA’s en de politie waren gearriveerd. (Die moesten uiteraard van de andere kant van de stad komen.)
Met tot gevolg: de bus die om 21:27 uur had moeten vertrekken, vertrok pas om 21:46 uur. Voor mij maakte dat niet uit (hoewel ik best wel graag naar huis wou), maar ik kan alleen maar hopen dat niemand moest overstappen op één van de eindpunten van deze bus.

Mij bekruipen naar aanleiding van deze capriolen de volgende vragen:
a) Gast, waarom probeer je met een briefje van 50 euro te betalen in een bus?
b) Gast, waarom maak je er zo’n probleem van als een politieagent je vraagt om even buiten de bus verder te ouwehoeren over dit akkefietje? (Hij stond toen al minutenlang te bakkeleien met een agent in de bus over waarom hij eruit moest, waar we toch naartoe gaan met Nederland enzovoorts.)
c) Waarom koos de chauffeuse er niet voor om de dienders naar een volgende halte te laten komen? Ze wist de eindbestemming van de betreffende reizigers al, en ze had ook vooraf kunnen inschatten dat het wel even kon duren voordat de benodigde agenten en BOA’s ter plaatse konden zijn.

Nogmaals: mij maakt die 20 minuten vertraging vanavond niet zoveel uit. Maar het is een trend dat steeds meer openbaar vervoerbedrijven ervoor kiezen om contant betalen geheel af te schaffen vanwege de risico’s die dat met zich meebrengt.
Maar betekent dit dan dat we in de weken nadat Arriva contant betalen afschaft dagelijks dit soort taferelen krijgen? Indien ja: dan hoor ik het graag, dan ga ik alvast busboekjes met halfuurscorrectie drukken.

Ik hoop dat Arriva iets leert van deze situatie, en buschauffeurs kan instrueren hoe ze hier óók in het belang van de dan gedupeerde reiziger beter mee kunnen omgaan.
Wat betreft het stelletje: ik hoop dat jullie veilig zijn aangekomen in je warme huis. Daar moesten wij, de reizigers van bus 194, vanavond dankzij jullie namelijk iets (of, in het geval van de overstappers: behoorlijk lang) op wachten.

<3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.