Tolerantie is geen one-way street

rdequay:

Tolerantie is het smeermiddel voor de democratie, maar dat smeermiddel werkt alleen als het tweeledig gebruikt wordt. Er zijn tal van dingen die ik zélf graag niet doe of praktiseer, maar als andere mensen denken daar gelukkig van te worden zeg ik: live and let live. Dat mantra was jarenlang het mantra waar Nederland zich internationaal -met succes- mee profileerde. Waar ter wereld ik ook kom, algauw gaat het gesprek vaak over op Nederland – “so you can smoke weed on the street and no one cares? You guys were the first to legalize gay marriage?” 

Het doet mij echter enorm veel pijn nu het steeds duidelijk wordt dat de bron van dat smeermiddel niet oneindig is. Homoseksuelen voelen zich minder veilig dan vijf jaar geleden, schreef RTL Nieuws, en tot mijn grote verdriet besef ik ook dat ik daar over mee kan praten.

”Viespeuken, doe dat thuis”
Tolerantie wordt steeds vaker gezien als een one-way street, of iets wat je er soms even tussendoor fietst. Een tijdje terug had ik een succesvolle date in Rotterdam (nou niet de meest bekrompen regio in Nederland), en na de date zoende ik de betreffende jongen op het Stationsplein voor Rotterdam CS. “Viespeuken, doe dat thuis!” siste een voorbijganger. Lang was het een geaccepteerde aanname dat homofobie en intolerantie vooral voorkomt onder ‘nieuwe Nederlanders’, maar tot mijn eigen verbazing zijn het juist steeds vaker de ‘blanke mannen’ die tolerantie eisen maar weigeren zelf tolerant te zijn.

Lekker kunnen muilen in het openbaar
Nederland wordt steeds meer een mengelmoes van verschillende mensen, etniciteiten, et cetera. Daar is niets mis mee, zolang we als collectief onze eeuwenoude tolerantie bewaken.  Als man die op mannen valt wil ik graag op straat, in de kroeg, op het strand mijn liefde voor een ander kunnen tonen als ik dat wil. Als anderen op diezelfde plek graag met een hoofddeksel rondlopen of daar bibberend van de drugs op de stoep willen liggen: ik vind het allemaal prima. Tolerantie kun je iemand die zijn kop in het zand steekt niet aanleren, maar je kan elkaar wel wijzen op het belang van die tolerantie. 

Of het nou ‘blanke, laagopgeleide mannen uit de provincie’ zijn of aspirant Nederlanders vers uit de ruines in het Midden-Oosten: ik wil jullie hobby’s en overtuigingen met liefde tolereren, als men tolereert dat ik het leuk vind om iemand ‘op zijn bek te pakken’ in het openbaar, of dat nou een man of een vrouw is.

Ik ben zo straight als een lucifer, maar dat maakt niet uit. Wat Rutger hier schrijft is zó waar. <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.